martes, 7 de noviembre de 2017

Dia Mundial de la Radiografia

 RADIOGRAFIA:

Una radiografia és una tècnica diagnòstica radiològica de forma digital en una base de dades. La imatge s'obté en arribar al receptor d'imatge radiogràfica a una font de radiació d'alta energia, més raigs X o radiació gamma procedent d'isòtops radioactius. En interposar un objecte entre la font de radiació i el receptor, les parts més denses apareixen amb diferents tons dins d'una escala de grisos.
Radiografia del colze
Wilhelm Röntgen by Nicola Perscheid 1915b.jpg
Wilhem Röntgen
Els seus usos poden ser tant metges, per detectar fissures en ossos, com industrials en la detecció de defectes en materials i soldadures, com ara esquerdes i porus. El descobriment dels raigs X es va produir la nit del divendres 8 de novembre de 1895 (per això el 8 de novembre és el Dia Mundial de la Radiografia) quan Wilhelm Röntgen, investigant les propietats dels raigs catòdics, es va adonar d'una nova font d'energia fins ara desconeguda i per això es va derivar X.


MARIE CURIE: 

A més, cal mencionar el nom de Marie Curie que va ser unes de les primeres persones i dona en guanyar el Premi Nobel de Física i Química (en 1903 i 1911) i va construir les unitats mòbils de raigs X de la Primera Guerra Mundial.



Marya Sklodowski (Marie Curie) va néixer el 7 de novembre de 1867 a Varsòvia, Polònia i va morir el 4 de juliol de 1934 a 66 anys. Marie Curie va viure una vida intensa. A part del seu magnífic, admirable i exemplar tasca d'investigadora, va ser una persona compromesa amb els drets humans, la pau i la llibertat. Limitada per un país que la forçava a estudiar a la clandestinitat pel simple fet de ser dona, als 24 anys va decidir mudar-se a París. Allà va estudiar Física i Matemàtiques a la Universitat de París. El 1894 també coneixeria a qui seria el seu marit i company d'investigació: el professor de física Pierre Curie, amb el qual acabaria dilucidant importants troballes en el camp de la radioactivitat. El 1903 va defensar la seva tesi doctoral titulada "Investigacions sobre les substàncies radioactives", treball que li va valer el grau de doctor i el Premi Nobel de Física el 1903 (compartit amb el seu marit Pierre Curie i el seu director de tesi Henri Becquerel). Tres anys més tard, el 1906, va ocupar la càtedra de física de la Universitat de París que havia deixat vacant el seu marit després de la seva mort en 1904, convertint-se en la primera dona a impartir docència universitària en els més de 600 anys d'història d'aquesta institució. El seu últim gran reconeixement acadèmic, el Premi Nobel de Química, li va ser atorgat en 1910 pel descobriment del poloni (batejat així com gest de complicitat al seu país nadiu) i el radi. Finalment, després d'un llegat de vida que va determinar un punt d'inflexió en la història de la dona i la ciència, Marie Curie va morir als 66 anys d'edat al seu país natal, Polònia; pel que sembla per una malaltia derivada de l'alta radiació a la qual va estar exposada gran part de la seva vida.
 

És coneguda principalment per:

- Ser la primera persona a rebre dos Premis Nobel i l'única a fer-ho en dues especialitats científiques diferents (Física i Química).


- Ser una icona de la dona en la ciència i la societat: va ser la primera dona a guanyar un Premi Nobel, en ocupar una càtedra i impartir classes a la Universitat de París.


- Les seves troballes pioners en el camp de la radioactivitat: descobrir dos nous elements químics radioactius (el poloni i el radi), va desenvolupar tècniques per a l'aïllament de isòtops radioactius i va investigar l'ús de la radioactivitat amb fins medicinals.


BIBLIOGRAFIA: 
Radiografia
Marie Curie
Marie Curie 2 

No hay comentarios:

Publicar un comentario