viernes, 10 de noviembre de 2017

Hedy Lamarr

Hedy Lamarr (Viena, 1915 - Miami, 2000). Actriu austríaca, enginyera de telecomunicacions i inventora. Filla d'un banquer d'origen ucraïnès i d'una pianista d'ascendència hongaresa, la seva infància va transcórrer en prestigiosos internats d'Àustria i Suïssa, on va adquirir una sòlida educació que va completar amb les classes particulars.


Després d'aparèixer, completament nua, en la pel·lícula txeca Èxtasi (1933), el seu marit va intentar comprar totes les còpies de la cinta; el divorci i l'estrena d'aquest film la van fer mundialment famosa. Malgrat la seva exquisita bellesa, els seus dots interpretatius eren limitades. La seva pel·lícula de major repercussió va ser Samsó i Dalila (1949), a partir de llavors la seva carrera va experimentar un ràpid declivi, fins a la retirada en 1957. Allunyada de la indústria, Hedy Lamarr va passar dificultats econòmiques i va ser testimoni de la subasta de tots els béns de casa de Beverly Hills.


Malgrat el trist final de la seva vida, Hedy Lamarr va passar a la història no només per la seva aportació al setè art, sinó també pels seus descobriments en el camp de la defensa militar i de les telecomunicacions. Enemiga declarada del règim nazi, durant la Segona Guerra Mundial va idear, amb el seu amic el compositor George Antheil, un sistema de detecció dels torpedes teledirigits utilitzats en la contesa. Aquest sistema estava inspirat en un principi musical, l'invent funcionava amb vuitanta-vuit freqüències (les mateixes que les tecles del piano) i era capaç de fer saltar senyals de transmissió entre les freqüències de l'espectre magnètic. Un cop patentat, Estats Units el va utilitzar per primera vegada durant la crisi de Cuba, i després com a base per al desenvolupament de les tècniques de defensa antimíssils. Finalment, se li va donar utilitat civil en el camp de les telecomunicacions. Aleshores, va ser la inventora
de "Tècnica de transmissió en l'espectre eixamplat" en què es basen totes les tecnologies sense fils de què disposem en l'actualitat com el WIFI.

BIBLIOGRAFIA: 
Hedy Lamarr
Hedy Lamarr 2

No hay comentarios:

Publicar un comentario